Jaki blat kuchenny wybrać?
Jaki blat kuchenny wybrać?
Rynek oferuje wiele interesujących rozwiązań w zakresie wyboru blatów kuchennych. Chcąc dokonać optymalnego wyboru, należy się zastanowić jakie funkcje ma spełniać (ilość i intensywność razów, które będą gotowe przyjąć) oraz z jakim otoczeniem ma współgrać (kolorystyka, materiał wykonania etc.)
Wybieramy blat kuchenny – Blat laminowany
Laminowane blaty z płyty wiórowej są obecnie najczęściej wykorzystywane w kuchniach. Mają wiele zalet przy jednocześnie małej ilości wad. Ich podstawową zaletą jest cena (od 79 zł za metr bieżący). Łatwa obróbka (cięcie) oraz odporność na czynniki chemiczne, plamy, temperaturę czy uszkodzenia mechaniczne to kolejne plusy tego materiału. Blaty z płyty MDF są dość lekkie w porównaniu do innych rozwiązań. Dostępne są w wielu kolorach i wzorach. Jeśli chodzi o minusy to należy wspomnieć o znikomych możliwościach renowacji oraz wrażliwych miejscach na wilgoć (łączenia okleiny przy krawędziach).
Jaki blat kuchenny wybrać – blat drewniany
Blaty drewniane to jedno z bardziej efektownych rozwiązań. Są odpowiednio droższe (300-800 za 3 metry) w porównaniu do blatów z płyty MDF. Możemy je łatwo przyciąć oraz w razie konieczności doszlifować. Niestety blaty wykonane z drewna nie są odporne na plamy, wysoką temperaturę oraz oddziaływanie środków czyszczących. Powinniśmy pamiętać, że chcąc zachować dobre właściwości drewna należy je regularnie impregnować olejem do drewna.
Blat z płytek ceramicznych
Płytki ceramiczne to materiał bardzo odporny na wysoką temperaturę, chemię oraz zabrudzenia. Gorzej bywa z ich odpornością mechaniczną (np. pęknięcie po upadku słoika). Newralgicznym punktem są fugi, które lubią przyjmować bród. Dlatego przy kładzeniu warto użyć jak najmniejszych krzyżyków, a po położeniu fugi dobrze ją zaimpregnować.
Blat ze stali nierdzewnej
Blat ze stali nierdzewnej to dobre rozwiązanie dla nowoczesnych kuchni. Są odporne na uszkodzenia oraz zabrudzenia. Jednak, żeby zachować stal w blasku należy często ją czyścić i polerować, gdyż widoczne są na niej np. ślady palców.
Blaty kamienne
Kamień jest materiałem dość ciężkim oraz trudnym w obróbce. Kamienie twarde tj. granit jest odporny na uszkodzenia oraz zabrudzenia. Użycie marmuru nie jest najlepszym pomysłem, gdyż marmur należy do kamieni miękkich, a to z kolei czyni go podatnym na uszkodzenia.
Inne rodzaje blatów kuchennych
Urządzając kuchnie, możemy także zastosować blaty szklane, betonowe lub kompozytowe. Na uwagę zasługuję szkło, które stosunkowo łatwo utrzymać w czystości, jednak drobne ryski powstające w wyniku użytkowania na jego powierzchni mogą zepsuć efekt.